Κίνδυνος εγκεφαλικού από το «πιο ανθυγιεινό σκωτσέζικο σνακ»
Θεωρείται το πιο ανθυγιεινό σνακ στην Σκωτία, καθώς παρασκευάζεται
από παναρισμένη μπάρα σοκολάτας, γεμιστή με μαλακή καραμέλα και
αμύγδαλα, η οποία τηγανίζεται σε καυτό λάδι.
Ωστόσο το μεγαλύτερο κακό που κάνει στην υγεία δεν είναι ότι αποτελεί «βόμβα» θερμίδων (φτάνει αισίως τις 1.200) και λιπαρών, και συνεπώς μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην παχυσαρκία.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανακάλυψαν ότι μέσα σε 90 λεπτά από την κατανάλωσή της επιβραδύνει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο- και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Την σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Σκωτσέζικη Ιατρική Επιθεώρηση» (SMJ), πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων μεεπικεφαλής τον δρα Μάθιου Ουώλτερς, καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο και διευθυντή του Δικτύου Έρευνας των Εγκεφαλικών της Σκωτίας (SSRN).
Ο δρ Ουώλτερς και οι συνεργάτες του χώρισαν 24
υγιείς άντρες και γυναίκες σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έφαγε το
συγκεκριμένο σνακ και η άλλη το κλασικό βρετανικό πόριτζ.
Οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την αιμάτωση του εγκεφάλου τα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη σνακ και έτσι κατέγραφαν με μία ειδική ιατρική συσκευή στην ροή αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου των εθελοντών.
Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε 1,5 ώρα από την κατανάλωση της παναρισμένης μπάρας σοκολάτας, η ροή αίματος στον εγκέφαλο των ανδρών είχε μειωθεί, αλλά στον εγκέφαλο των γυναικών όχι, ενώ ούτε το πόριτζ φάνηκε να προκαλεί ανάλογες αλλαγές.
«Η παναρισμένη και τηγανισμένη γεμιστή μπάρα σοκολάτας είναι ένα σνακ που η διεθνής κοινότητα συσχετίζει έντονα με τη Σκωτία», δήλωσε ο δρ Ουώλτερς. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η κατανάλωση ενός σνακ με άφθονη ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να επηρεάσει μέσα σε λεπτά την ροή αίματος στον εγκέφαλο.
»Αυτή η μειωμένη αντιδραστικότητα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου έχει σχετισθεί σε παλαιότερες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού».
Για την παρασκευή του σνακ χρησιμοποιείται συγκεκριμένη μάρκα μπάρας σοκολάτας και συγκεκριμένο πανάρισμα (αποτελείται μεταξύ άλλων από αλεύρι και βούτυρο), που πρέπει να είναι παγωμένα για να μην λιώσουν στη διάρκεια του τηγανίσματος, το οποίο γίνεται σε φριτέζα, στους 170 βαθμούς Κελσίου, και διαρκεί 60 έως 90 δευτερόλεπτα.
tanea.gr
Ωστόσο το μεγαλύτερο κακό που κάνει στην υγεία δεν είναι ότι αποτελεί «βόμβα» θερμίδων (φτάνει αισίως τις 1.200) και λιπαρών, και συνεπώς μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην παχυσαρκία.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανακάλυψαν ότι μέσα σε 90 λεπτά από την κατανάλωσή της επιβραδύνει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο- και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Την σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Σκωτσέζικη Ιατρική Επιθεώρηση» (SMJ), πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων μεεπικεφαλής τον δρα Μάθιου Ουώλτερς, καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο και διευθυντή του Δικτύου Έρευνας των Εγκεφαλικών της Σκωτίας (SSRN).

Οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την αιμάτωση του εγκεφάλου τα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη σνακ και έτσι κατέγραφαν με μία ειδική ιατρική συσκευή στην ροή αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου των εθελοντών.
Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε 1,5 ώρα από την κατανάλωση της παναρισμένης μπάρας σοκολάτας, η ροή αίματος στον εγκέφαλο των ανδρών είχε μειωθεί, αλλά στον εγκέφαλο των γυναικών όχι, ενώ ούτε το πόριτζ φάνηκε να προκαλεί ανάλογες αλλαγές.
«Η παναρισμένη και τηγανισμένη γεμιστή μπάρα σοκολάτας είναι ένα σνακ που η διεθνής κοινότητα συσχετίζει έντονα με τη Σκωτία», δήλωσε ο δρ Ουώλτερς. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η κατανάλωση ενός σνακ με άφθονη ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να επηρεάσει μέσα σε λεπτά την ροή αίματος στον εγκέφαλο.
»Αυτή η μειωμένη αντιδραστικότητα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου έχει σχετισθεί σε παλαιότερες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού».
Για την παρασκευή του σνακ χρησιμοποιείται συγκεκριμένη μάρκα μπάρας σοκολάτας και συγκεκριμένο πανάρισμα (αποτελείται μεταξύ άλλων από αλεύρι και βούτυρο), που πρέπει να είναι παγωμένα για να μην λιώσουν στη διάρκεια του τηγανίσματος, το οποίο γίνεται σε φριτέζα, στους 170 βαθμούς Κελσίου, και διαρκεί 60 έως 90 δευτερόλεπτα.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια