Ισχύει ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι διαίτης ή ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;
H Βαλασία Τοκμακίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, B.Sc., ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, συμβουλεύει.
Ισχύει ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι διαίτης ή ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;
Η αλήθεια είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα κλασικά ζυμαρικά. Μια μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ.) περιέχει περίπου 220 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη μερίδα από μακαρόνια ολικής αποδίδει περίπου 200 θερμίδες. Ωστόσο, τα ζυμαρικά ολικής είναι πιο υγιεινά, αφού παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός, σελήνιο και μαγνήσιο, καθώς και φυτικές ίνες.
Έτσι, όταν τρώμε μακαρόνια ολικής άλεσης, αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη διαχείριση του βάρους μας. Επιπλέον τα ζυμαρικά αυτού του τύπου έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αποτελούν μια καλή επιλογή τροφίμων από διαβητικούς.
Το Harvard School of Public Health αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν κάποιες ουσίες γνωστές ως φυτοοιστρογόνα οι οποίες βοηθούν στη μείωση εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται παρουσιάζουν σημαντική θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
msn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια